En dag på Fur

Otte kilometer på den ene led og fem på den anden. Fur har en størrelse, der i hvert fald i vores familie kunne retfærdiggøre, at man tager bilen med, når nu man gerne vil se mest muligt. Men Fur har også noget andet. Den har tre tematiske cykelruter: En blå kystrute, en rød butiksrute og en grøn bakkerute. Så vi lod bilen stå.

Vi standsede ved turistkontoret, der ligger tæt på havnen, lejede cykler og fik et par kort. Så gik forhandlingerne i gang. Mor og teenagedatter insisterede på butiksruten, far og søn havde planer om at prøve kræfter med bakkeruten, og det lod sig fint kombinere: Vi fulgtes ad den første kilometers penge, hvorefter far og søn kørte nordpå op til Furs højeste punkt, hvor der er 360 graders udsigt over hele øen, for derefter at tage en afstikker ned og se på moler og askelag på bispehuen.

En tur ned på stranden til den røde sten blev det også til. Det var aftalen, at vi skulle mødes til frokost i Fur Ø Gårdbutik Klode, hvor både ganen og shoppegenet kunne tilfredsstilles. Her var mor og datter i fuld gang med at prøve vævede jakker, der er lavet på stedet af uld fra Lisbeth Klodes egne får. På disken stod allerede molersshampoo og molerscreme, som pigerne havde fundet frem.

Far styrede direkte mod køleskabet og fandt sig en velfortjent Fur-øl samt en æblemost fra Fejø til sønnike. Drengen havde ellers fået øje på Skarø-isen i frysedisken, men det måtte vente til efter tapas og sandwich, der blev nydt ude på gårdspladsen i Lisbeths fine, blå møbler.

Vi nød en afslappet time i de skønne omgivelser og hinandens selskab med at fortælle om, hvad vi hver især havde oplevet. Pigerne fortalte livligt om de små gallerier og butikker, de havde været inde i. Efter den velfortjente pause kørte vi i samlet flok ad kystvejen vestpå. Nu skulle vi på stranden. Vejret var strålende, men de voksne bemærkede taknemmeligt, at der også var en bålhytte, hvis man skulle komme i tanke om at gentage succesen og ikke var helt så heldige med vejret næste gang.
”Det er næsten som et eventyr”, bemærkede den mindste, da vi cyklede op ad alléen mod restaurant Bryghus, hvor vi havde meldt os til at deltage i fredagsarrangementet med stor grillbuffet og livemusik.

Det sluttede ved 22-tiden, og vi cyklede de små fem kilometer mod færgen med solnedgangen i ryggen. Vi var taknemmelige over, at færgeturen kun varede et par minutter – behøver jeg at sige, at børnene sov hele vejen hjem i bilen?

Næste gang skal vi også nå at se museet, der har masser af fossiler fra moleret at byde på, måske kombineret med en af museets vandreture. En rundvisning på bryggeriet har vi også besluttet, der skal være plads til, samt en tur ud til Knudeklinterne, der skulle være Furs mest imponerende molerklinter. Det tror sønnike nu ikke helt på, han var sikker på, han havde set det vildeste allerede.

 

Fur er lille nok til, at man mærker, man er på en ø, og stor nok til, at her er noget for enhver smag

nike pegasus 89 maroon blue pink shoes black pants

Småøernes Fødevarenetværk

Bjørnø 14, 5603 Bjørnø
info@oespecialiteter.dk

En række projekter gennemføres med tilskud fra
NaturErhvervsstyrelsen

naturerhvervsstyrelsen
 

Omhu, kvalitet og bæredygtighed
Ø-specialiteter er et varemærke udviklet af Småøernes Fødevarenetværk

Ø-specialiteterVaremærket er forbeholdt fødevarer af en særegen kvalitet og historik, udviklet og produceret af producenter på én af de 27 småøer spredt ud over Danmarks kort.

Varemærket er etableret i et forsøg på at skabe synergi imellem småøernes producenter af kvalitetsfødevarer og løse de logistikproblemer der er forbundet med et fortsat virke på småøerne.

Produkterne er i vid udstrækning produceret og forædlet på øerne med det formål at skabe identitet og jobmuligheder og dermed fastholde og udvikle eksistensgrundlaget på øerne.