• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

To minutters sejlads, så var vi på en ø. Ingen tvivl om det. Den smalle landtange strakte sig i solen, det fineste idylliske sommerhus stod og nød udsigten med vand til tre sider, og vejen snoede sig hen ad den syv kilometer lange ø. De cykler, vi havde bestilt, stod klar, adressen, hvor vi kunne hente madkurven efter 12, lå i lommen. Roen faldt over os. Vi trådte an i pedalerne, vi var på vej til en dag med idyl og natur. Første stop var Danmarks mindste kirke. Selv i et lillebitte kirkerum mærker man storhedstankerne; kalkmalerierne her gør rummet større, end det er. Gå selv ind og se hvordan.

Vi kørte videre nordpå og nød synet af drageflyverne, der sprang ud fra klitten ved Venøborg. Stoppede op ved havnen og indsnusede atmosfæren af gammelt fiskerleje og livligt samlingspunkt. Flere sad ved Havnehuset, der tydeligvis var et tilløbsstykke både for gæster og lokale, for der var lidt mere end pølser og pomfritter at byde på. De fleste spisende sad foran en tallerken med lokale fisk og pålæg fra Venøs lammeproducent.

Vi var også blevet sultne, så vi hentede vores madkurv i Havnehuset og kørte videre op forbi Nørskov, hvor Venø kartofler og lam holder til og fortsatte ud til rastepladsen ved Nørskov Vig (og ja, man skal følge de grønne pile). Blandt revlinglyng og fyrretræer og med udsigt over Limfjorden lukkede vi op for herlighederne. Lokale specialiteter, blandt andet gravad lam, lammespegepølse og et par kartofler fra Pips årlige produktion på 400 tons. Vi blev hurtige enige om, at vi skulle huske at købe nogle af Pips lammeprodukter og kartofler med hjem fra Havnehuset.

Da rub og stub var fortæret, satte vi madkurven ved cyklen og fortsatte på gåben ud mod Bradser odde. På turen langs stranden knasede muslinge- og østersskallerne lystigt under fødderne, og vinden lod os ikke glemme, at vi absolut befandt os i Vestjylland. Efter en god halv times gåtur kunne vi se odden. Og vi kunne se mere end det. Vi havde håbet, naturligvis. Alligevel var synet så overraskende, at det kriblede helt ned i tæerne. Der lå de, sælerne. En små 50 stykker. De fik dog også øje på os, og sprang i bølgerne, så skummet stod i sprøjt omkring dem. Vi nærmede os roligt. Og synet var ubetaleligt. 50 sorte hoveder med spidse snuder lå og boppede som badebolde og ventede tålmodigt på, at vi pakkede os. Det gjorde vi så. Med det største smil på læben og varme i hjertet.

Næste gang? Der bliver vi et par dage, overnatter vi på et af øens B&B’er, oplever limfjordsfortællinger, prøver at få en rundvisning på Venø Fisk og Skaldyr, der opdrætter østersyngel, bruger en dag (små otte timer) på at gå hele øens 20 km rundt og lejer en kajak på efterskolen, så vi kan få herlighederne at se fra vandsiden. Eller, vi lægger firmaets sommerudflugt til øen, lejer den gamle færge Venøsund, Danmarks ældste bilfærge med plads til hele tre biler, og bliver sejlet rundt om øen, mens vi nyder en god frokost med øens kulinariske specialiteter.

 

På Venø kan næsten alt lade sig gøre, hvis man griber knoglen på forhånd og spørger sig frem

Her finder du os

Klik på kortet for at vælge en ø

Find Ø-specialiteter her

Småøernes Fødevarenetværk

Aarø 145, 6100 Haderslev
info@oespecialiteter.dk

En række projekter gennemføres med tilskud fra
NaturErhvervsstyrelsen

naturerhvervsstyrelsen
 

Omhu, kvalitet og bæredygtighed
Ø-specialiteter er et varemærke udviklet af Småøernes Fødevarenetværk

Ø-specialiteterVaremærket er forbeholdt fødevarer af en særegen kvalitet og historik, udviklet og produceret af producenter på én af de 27 småøer spredt ud over Danmarks kort.

Varemærket er etableret i et forsøg på at skabe synergi imellem småøernes producenter af kvalitetsfødevarer og løse de logistikproblemer der er forbundet med et fortsat virke på småøerne.

Produkterne er i vid udstrækning produceret og forædlet på øerne med det formål at skabe identitet og jobmuligheder og dermed fastholde og udvikle eksistensgrundlaget på øerne.