Aarø - Galloway kvægbrug

Galloway-02

Gallowaykvæg på Aarø

Aarø Galloway kvæg leverer både velsmagende kødprodukter og naturpleje.

Kvægavlere Birgit og Kim Nielsen viser gerne kvæget frem og deler ud af deres erfaringer med dyrehold og naturpleje. Parret driver desuden gårdbutik på gården og giver gode råd om tilberedning af de fine skæringer fra Galloway-kvæget.

Kvæget

Helt fra Romerne findes beretninger om det hornløse Galloway-kvæg, med den oftest sorte og krøllede pels og den exceptionelle kødkvalitet. Kvæget levede oprindeligt vildt, men i midten af 1800-tallet blev der etableret en stambog og et regulært avlsarbejde blev sat i værk: Et avlsarbejde, der har ført frem til det Galloway-kvæget står for i dag.

Importen af de rene racer til Danmark blev genoptaget i 1963 og i dag er der op imod tusind dyr i landet. En flok af disse plejer nu naturen på Aarø.

Naturpleje

Galloway-03Galloway er meget velegnet til naturpleje. Den store vom gør at de kan optage store mængder grovfoder. De kan således klare sig fint, selv på stride græsser og træagtige vækster, hvor mange andre racer vil tabe i huld.

Afgræsning med kreaturer er ideelt til arealer, der ikke skal dyrkes. Antallet af plantearter vil vokse, fordi køerne træder frø og pollen godt ned i jordbunden, så det spirer lettere. Samtidigt holdes græs og træer nede, så nye urter kan få lys til at spire frem. Året rundt kan man flere steder på Aarø se flokke af Galloway Kvæg afgræsse strandengene. Efter den 15. juni bliver kvæget udsat i fuglereservatet på Aarø Kalv.

Kontakt

Birgit og Kim Nielsen
Aarø 259,
6100 Haderslev


Telefon: 74 58 49 96
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Her kan du læse mere om Årø Galloway på Årøs hjemmeside

Småøernes Fødevarenetværk

Bjørnø 14, 5603 Bjørnø
info@oespecialiteter.dk

En række projekter gennemføres med tilskud fra
NaturErhvervsstyrelsen

naturerhvervsstyrelsen
 

Omhu, kvalitet og bæredygtighed
Ø-specialiteter er et varemærke udviklet af Småøernes Fødevarenetværk

Ø-specialiteterVaremærket er forbeholdt fødevarer af en særegen kvalitet og historik, udviklet og produceret af producenter på én af de 27 småøer spredt ud over Danmarks kort.

Varemærket er etableret i et forsøg på at skabe synergi imellem småøernes producenter af kvalitetsfødevarer og løse de logistikproblemer der er forbundet med et fortsat virke på småøerne.

Produkterne er i vid udstrækning produceret og forædlet på øerne med det formål at skabe identitet og jobmuligheder og dermed fastholde og udvikle eksistensgrundlaget på øerne.