Gitte

Avernakø Geder

Jeg hedder Gitte og har som uddannet sygeplejerske en stor interesse i og viden om ernæring. I 18 år har sund og fedtfattig kost haft største prioritet i mit køkken, idet min datter Karen fik diabetes da hun var 5. Når fedtfattig kost skal være spændende hver dag, kræver det at man udvider sin horisont for at skabe afveksling.

Det har vi gjort og det er til stadighed spændende at udforske nye emner.

Top 3 på min liste er: Ged, kanin og fisk – Karen og jeg står gerne til rådighed, med ernæringsvejledning.

For 4 år siden overtog jeg sammen med min samlever, Erling den gamle købmandsgård på Avernakø og der åbnede sig muligheder for dyrehold. Det er blevet til ca. 60 geder og ligeså mange kaniner. Og så bliver der fisket, når tiden tillader det.

Gederne

Vi har Boer geder, Nubiske geder og flere charmerende krydsninger. Krydsninger af de to racer giver det bedste fra begge, nemlig god kødsætning fra Boer og gode moderegenskaber samt mere størrelse fra de Nubiske geder.

Fra de nubiske geder får vi også de populære skind i alverdens farver.

Gederne har brug for daglige tilsyn og kan have behov for min hjælp lige fra en svær læmning til de halvårlige vaccinationer. Klove skal beskæres, indhegninger holdes ved lige, småsår behandles og bukke skilles fra gimmere.

155617086dMine dage hos dyrene er dage i en anden arts univers, hvor der er en harmoni mellem natur og individer, jeg meget gerne lader mig smitte af. Geder har stor personlighed og ikke to dyr er ens – Diana kan næsten fortælle, hvis hun har et problem, mens Sofie bliver deprimeret, trækker sig tilbage og holder op med at æde, hvis noget går hende på. En håndfuld af moderdyrene har navne, men selv et nr. har personlighed.

Hos os på Avernakø lever gederne det frie liv og udlever deres natur til fulde. Gederne er flokdyr med et skarpt hierarki, hvor førergeden er tæt på enevældig. Geder har behov for et stort areal at græsse på, da de fra naturen er meget selektive i deres fødevalg. De har rigelig plads og søer at drikke i. Dog forsyner vi dem med grene, da det hører til på en gedemenu med denne type grovfoder. Så vidt det er muligt går gederne ude hele året med mulighed for at trække i læ og tørvejr i opstillede læskure.

Da geder foretrækker buske, træer og krat frem for græs har de løbende opgaver på øen i forbindelse med oprydning/ naturpleje.

Geder er meget sociale dyr og det er en oplevelse at besøge dem i deres egne omgivelser, hvilket man er meget velkomne til på Avernakø.

c23234dadcKødet

Gedekød er særdeles velsmagende på højde med bisonkød , ofte karakteriseret som kalvesmag med vildtstruktur. SOM GED, må vi have lært at sige, og vide at så bliver det ikke bedre.

Kødet er tilmed fedt- og kolesterolfattigt, samt rigt på vigtige mineraler.

Vores dyr er mellem 9-16 mdr., når de slagtes,for at opnå det bedste og mest "færdige" kød. Slagtedyrene sejles over til akklimatisering i stalde hos slagteren i V. Hæsinge dagen før slagtning. Kødet hænger typisk en uge på køl før udskæring og pakning, hvilket modner kødet. Samme nænsomme behandling opnås naturligvis, når man bestiller hele dyr – her deltager kunden under udskæring og pakning og kan få gode råd af en dygtig slagter undervejs.

Gårdbutikken

I gårdbutikken er temaet naturligvis ged og de fleste varer stammer fra egen produktion. Vi sælger fersk og røget kød, pølser og pålæg, gedeskind, pelsarbejder, mohairgarn og –strik, hornsmykker og børster, og herudover et udvalg af kunsthåndværk med et anstrøg af ged. Velvidende at gedekød er nyt for mange har vi sørget for opskrifter på alle udskæringer, som man kan bruge eller lade sig inspirere af. Vores nabo, Petersminde Landbrug leverer en anden ø-specialitet til butikken, lækkert lammekød.

eacc475a40Vi forhandler økologiske gedeoste fra Løgismose Mejeri og en enkelt hollandsk gedegaudaost, da netop disse oste er utrolig lækre og kvalitetsmæssigt i top.

I sommervarmen er det vigtigt at medbringe en køletaske for hjemtransport af kød og ost. Ved bestilling sender vi varerne forsvarligt pakket med færgen, til afhentning på Faaborg havn.

Når I kommer til Avernakø, kan vi anbefale at tage cyklen med, så I kan opleve vores lille paradis.

For grupper over 10 personer arrangerer vi gerne en traktorrundfart, samt forplejning. Efter ønske kan det være kaffe og hjemmebag eller en spændende frokost, bestående af vore gode hjemmelavede gede og lammeprodukter mm. I kan også bestille en "mapak mæ g" til cykelturen.

Arrangementer og madpakker skal forudbestilles.

Min adresse er: Hovedvejen 18, Avernakø og træffes på telefon 29 80 99 86 eller email Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. .

Her kan du læse mere om åbningstider, priser, bestilling m.v. på Avernakø Geders egen hjemmeside.

Avernakø

be211c5b71Avernakø ligger i det sydfynske øhav med 20 min. sejlads fra Faaborg. Vi deler færge med naboøen Lyø. Man besøger med fordel begge vore øer, idet sejlturen mellem øerne er gratis.

Øen Avernak og øen Korshavn blev for 70 år siden forbundet med en dæmning, drejet, hvilket skabte den nuværende Avernakø. Vi bor ca. 100 mennesker på vores 1160 tdl. Og er omkranset af 19 km kyststrækning. Naturen på Avernakø er meget varieret fra Avernaks store engområder til Korshavns grupperede terræn.

Vi har to havne: Korshavn Bro og Avernakø havn. Begge havne er vældig godt besøgt og der er generelt en livlig trafik i det sydfynske øhav, hvor der ikke er langt mellem skønne havne, dejlig natur og spændende oplevelser.

Her kan du læse mere om Avernakø

Småøernes Fødevarenetværk

Aarø 145, 6100 Haderslev
info@oespecialiteter.dk

En række projekter gennemføres med tilskud fra
NaturErhvervsstyrelsen

naturerhvervsstyrelsen
 

Omhu, kvalitet og bæredygtighed
Ø-specialiteter er et varemærke udviklet af Småøernes Fødevarenetværk

Ø-specialiteterVaremærket er forbeholdt fødevarer af en særegen kvalitet og historik, udviklet og produceret af producenter på én af de 27 småøer spredt ud over Danmarks kort.

Varemærket er etableret i et forsøg på at skabe synergi imellem småøernes producenter af kvalitetsfødevarer og løse de logistikproblemer der er forbundet med et fortsat virke på småøerne.

Produkterne er i vid udstrækning produceret og forædlet på øerne med det formål at skabe identitet og jobmuligheder og dermed fastholde og udvikle eksistensgrundlaget på øerne.