Is fra Skarø

472ab14355Baggrunden for at Britta Tarp har kastet sig ud i en produktion af is er den enkle, at hun selv elsker at spise is og at hun generelt har fundet kvaliteten af is på markedet for ringe. Hun har derfor udviklet opskrifter på en række forskellige is, som alle er baseret på rene og gode råvarer, hvoraf de fleste stammer fra Martins planteskole, og som er uden tilsætningsstoffer af nogen art. Der findes nu otte forskellige smagsvarianter i handlen, tre slags mælkeflødeis og fem slags sorbet.

Britta Tarps sorbetis er helt vidunderlig og skiller sig ud fra al anden is, idet den er baseret på birkesaft. Indholdet af naturlige salte og sukkerstoffer i den rene birkesaft fremmer frugtsmagen og gør, at isen tilsættes mindre sukker, end anden sorbetis. Britta har også eksperimenteret med nogle lidt mere usædvanlige smagsvarianter, hvilket der er kommet så fremragende sorbeter ud af som æble med rosmarin, hyldeblomst og rabarber med vanille.

240f8b8824Is fra Skarø hos Tante Sofie

Britta Tarp blev fastboer på Skarø i 2004, og udover arbejdet som øens havnefoged, graver og kirketjener, har Britta også fået etableret en butik og startet en produktion af Is fra Skarø. Tante Sofie er en butik med øspecialiteter og brugskunst, som Britta har indrettet i en af de gamle bygninger i det tidligere elværk. Her kan besøgende ose rundt i eget tempo og få en oplevelse af, hvad der skabes og produceres på de danske småøer.

birkeSt_02Birkesaft

Birketræer suger store mængder vand, som kan tappes og drikkes. Birkesaft smager som mineralvand, men indeholder udover mineralsalte også nogle naturlige, essentielle sukkerarter, som gør smagen en anelse sødere, end kildevand og anden mineralvand. Birkesaft kan derfor bruges som en naturlig smagsfremmer i fødevarer, og har også vundet indpas i gourmetsammenhæng, hvor den serveres som ledsager til de fine retter på en række af landets bedste restauranter. Den friske, rene birkesaft fra Skarø tappes ligesom ahornsirup ved en tud boret ind i træstammen. Herfra drypper omkring 10 liter saft i døgnet, som derefter hældes på flaske. Et birketræ kan give op til 300 liter saft om året.

Småøernes Fødevarenetværk

Aarø 145, 6100 Haderslev
info@oespecialiteter.dk

En række projekter gennemføres med tilskud fra
NaturErhvervsstyrelsen

naturerhvervsstyrelsen
 

Omhu, kvalitet og bæredygtighed
Ø-specialiteter er et varemærke udviklet af Småøernes Fødevarenetværk

Ø-specialiteterVaremærket er forbeholdt fødevarer af en særegen kvalitet og historik, udviklet og produceret af producenter på én af de 27 småøer spredt ud over Danmarks kort.

Varemærket er etableret i et forsøg på at skabe synergi imellem småøernes producenter af kvalitetsfødevarer og løse de logistikproblemer der er forbundet med et fortsat virke på småøerne.

Produkterne er i vid udstrækning produceret og forædlet på øerne med det formål at skabe identitet og jobmuligheder og dermed fastholde og udvikle eksistensgrundlaget på øerne.